sâmbătă, iulie 20

Cresc taxele și impozitele și la Tecuci

Guvernul României a pregătit o serie de măsuri, care urmează să fie implementate în perioada următoare și care vor genera prăpăd în rândul proprietarilor de case și apartamente. Potrivit ministrului Finanțelor, sunt în pregătire noutăți fiscale cum ar fi RO e-Proprietatea și Declarația unică inteligentă pentru PFA.

Ro e-Proprietatea va consta într-o bază de date care se formează la nivelul României, unde se vor aduna informații despre valorile de piață. Potrivit lui Marcel Boloș, Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților. Cel mai probabil, măsura se va aplica de la 1 ianuarie 2026. Inițial, s-a preconizat că, începând cu anul 2025, impozitul pe clădiri rezidențiale se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii clădirii, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică.

Clarificări pentru acordarea facilității fiscale în ceea ce privește salariul minim

Pentru acordarea facilității fiscale referitoare la neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 300 de lei/lună se ajustează plafonul lunar de 4.000 lei, reprezentând venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor, în sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024. Astfel, angajații care, prin cumulul noului salariul minim cu bonurile de masă ar fi depășit pragul de 4.000 lei, beneficiază în continuare de neimpozitarea celor 300 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *