miercuri, mai 15

Ziua Veteranilor din teatrele de operații, comemorată la Tecuci

Viceprimarul Municipiului Tecuci, Oliwer Drăgan, a fost prezent astăzi la evenimentul de comerare al erorilor din teatrele de operații.

Nu-i vom uita niciodată pe eroii care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii luptând pentru menţinerea păcii sau pentru apărarea libertăţii.

În Cimitirul Eternitatea Tecuci se află înmormântat eroul nostru de război, sublocotenent Narcis Șonei, născut în 31 ianuarie 1979, decedat în 24 aprilie 2005. Onor militarilor!” a trasnis Oliwer Drăgan într-o postare pe rețelele de socializare.

Narcis Sonei era parasutist si cistigase locul intii la alpinism in Buzau. Era un bun sportiv si avea o pregatire fizica excelenta. Indemnat de fratele sau, Narcis a urmat o cariera militara, asa ca a frecventat Scoala de Aplicatie de Transmisiuni de la Sibiu pe care a absolvit-o pe 15 decembrie 2003.

Cei care l-au cunoscut ne-au spus ca Narcis era curajos si ca nu se temea de nimic. El a plecat in Afganistan cu inima deschisa, convins ca se va intoarce sanatos pentru ca avea de gind sa mai plece in multe misiuni.

Colonelul Emilian Pisu, comandantul Garnizoanei Galati, ne-a declarat: „Oricit de bine pregatit ai fi ca militar, oricit de bine antrenat, sint riscuri mari atunci cind pleci intr-o misiune de lupta”.

A jurat ca se intoarce teafar

Narcis Sonei facea parte din Batalionul 300 Infanterie Galati. S-a dus in Afganistan hotarit sa vada cu ochii lui ce inseamna armata adevarata.

La ceremonia de plecare, care a avut loc in decembrie, la Galati, in prezenta ministrului de atunci Ioan Mircea Pascu, Sonei a fost unul dintre cei 400 de militari care au luat drumul Kandaharului si care au jurat in fata ministrului ca se vor intoarce nevatamati. Narcis a incalcat insa juramintul.

El a murit la circa 60 de kilometri de Kandahar, cind transportorul amfibiu blindat de cercetare in care se afla a trecut peste o mina.

Deflagratia produsa in dreptul puntii din spate a provocat un incendiu care a declansat explozia unor elemente de munitie din interiorul vehiculului blindat. In decembrie, la ceremonia de plecare a militarilor romani in Afganistan, Prea Sfintia Sa dr. Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, le-a daruit barbatilor icoana Sfintului Andrei sa-i protejeze si sa ii ajute in misiunile lor.

Pe Narcis Sonei nimeni nu l-a mai putut ajuta. Ministrul Pascu le-a ordonat militarilor atunci: „Va ordon sa va intoarceti sanatosi!”.

Cinste EROILOR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *