vineri, aprilie 26

Finkelstain Eduard, fostul primar: Un proiect de-al meu ajunge într-un târziu să fie inaugurat

Fostul primar al orașului Tecuci, Finkelstain Eduard face câteva concluzii legate de centura orașului Tecuci.

Uite ca încă un proiect de-al meu ajunge într-un târziu să fie inaugurat. Poate nu aș fi făcut această postare dacă mai acum câteva săptămâni in urma, cineva care încearcă sa para inteligent, nu m-ar fi menționat intr-un comentariu legat de ,,moștenirea” pe care am lăsat-o tecucenilor.


Centura inaugurată astăzi care face legătura între DN 24 și DN 25 a fost un proiect al Municipiului Tecuci, inițiat de către mine la scurt timp după ce am participat la deschiderea centurii de nord-vest(DN24), in Septembrie 2004, un proiect al Ministerului Transporturilor.


Centura de sud-vest a fost gândită ca un proiect ce urma sa fie finanțat cu fonduri europene prin ADR sud-est Braila, și la evaluarea Studiului de fezabilitate in 2005, a obținut cel mai mare punctaj din regiunea noastră. Din păcate, la evaluarea naționala proiectul nostru a rămas fără finanțare datorită intervenției Galațiului care a preferat sa fie finanțat propriul proiect, cel al refacerii DJ Galați-Cudalbi.


Rămânând fără surse de finanțare pentru Centura de sud-est, personal am luat Studiul de fezabilitate si l-am depus la Ministerul Transporturilor. Aici, cu sprijinul ministrului Anca Boagiu am reușit sa-l promovam pe lista de proiecte finanțate cu fonduri europene si astfel s-au alocat banii pentru actualizare SF si întocmirea Proiectului tehnic. Ulterior s-a dat si HG de aprobare a documentațiilor tehnico-economice si implicit, finanțarea proiectului.


Contractul de execuție a fost semnat parca in Ianuarie 2012 cu termen de realizare de 18 luni. De atunci, in cei aproape 11 ani s-au perindat mulți miniștri și secretari de stat la Transporturi și mulți politicieni au făcut ședințe foto pe Centura Tecuci, pentru ca noi astăzi sa putem scapă de traficul greu ce se derula prin centrul orașului.


Unii au spus ca este o bătaie de joc ca sa realizezi 7km de drum in 11ani (care de fapt sunt 18 dacă se ia in calcul momentul inițial al elaborării primului Studiu de fezabilitate), dar după ce stai mai bine de 40 minute in trafic ca sa traversezi zeci de municipii care nu au centura, cum ar fi Râmnicul Sarat, Bârlad, Adjud etc. nu ai cum sa nu te bucuri de finalizarea centurii.


Eu, cu siguranța sunt subiectiv și spun ca este o mare realizare, poate și din simplul motiv ca a fost un proiect initiat de Primăria Tecuci, care ulterior a fost promovat și susținut la Ministerul transporturilor pentru a fi finalizat.


Evident ca nu aveam cum sa fiu invitat la inaugurare, ca la noi este aglomerație mare la astfel de evenimente… dar asta nu-mi ia absolut nimic din satisfacția pe care am avut-o astăzi, cand am parcurs acelasi traseu pe care acum 18 ani îl făceam cu proiectanții pentru ca acest obiectiv sa existe!” Adaugă fostul primar al orașului Tecuci.

În concluzie, nu primarul actual al orașului Tecuci a avut inițiativa de a realiza această centură și nici el nu a finalizat-o. Nu are nicio treabă cu drumul care tocmai astăzi s-a deschis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *