vineri, martie 29

30 de ani de la înființarea Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) Galați. Proiect în valoare de 110 milioane de euro de la CJ Galați

Reprezentanți ai companiilor și administrației publice, ai mediului universitar și financiar-bancar, ai tuturor instituțiilor care, într-un fel sau altul, au legătură cu mediul economic au participat vineri, 12 mai, la acțiunile organizate de Patronatul IMM-urilor Galați și Consiliul Județean (CJ) Galați pentru a marca ”Ziua Întreprinzătorilor din România”.

Ziua Întreprinzătorilor are în acest an, la Galați, o încărcătură specială, dat fiind faptul că se împlinesc și 30 de ani de la înființarea Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) Galați.

Printre evenimentele centrale ale zilei s-a numărat simpozionul cu tema ”Oportunități privind dezvoltarea întreprinderilor prin Fondul pentru Tranziție Justă. O Europă pentru Piața Hidrogenului”. După cum ne-a precizat președintele Patronatului IMM-urilor Galați, Marian Filimon, aceste teme au fost alese dat fiind faptul că județul Galați este în centrul a două programe/proiecte importante, de interes pentru IMM-uri. Primul este Programul Tranziție Justă cu sub-componenta sa – Planul Teritorial pentru Tranziție Justă, prin care întreprinderilor din județul Galați le sunt puse la dispoziție aproape 400 de milioane de euro pentru dezvoltarea mediului de afaceri.

De asemenea, CJ Galați a depus recent proiectul ”FrHydom Hydrogen Valley Galați”, un proiect în valoare de 110 milioane de euro, ce presupune inițierea producerea, stocarea și utilizarea ”hidrogenului verde”. În acest proiect sunt implicați mari agenți economici, precum Combinatul Liberty Steel, operatorul feroviar Grampet, APDM Galați și Universitatea ”Dunărea de Jos”, precum și parteneri din mai multe țări europene.

”Astfel de proiecte sunt exemple ale parteneriatului care trebuie să existe între mediul privat și administrația publică. Este nevoie de o astfel de colaborare, pentru a putea să ne dezvoltăm. Nici statul fără mediul de afaceri nu poate să crească, nici mediul de afaceri, fără instituții publice eficiente nu poate să avanseze”, a subliniat președintele CJ Galați, Costel Fotea, care a ținut să felicite patronatele gălățene pentru cele trei decenii de activitate.

Pe latura practică a simpozionului, reprezentanții CJ Galați au amintit că primele ghiduri privind accesarea Fondului pentru Tranziție Justă de către IMM-uri au fost deja lansate în dezbatere publică, iar mediul de afaceri are posibilitatea să vină cu eventuale propuneri de îmbunătățire a acestora, astfel încât să se poată trece din iunie-iulie la depunerea efectivă de proiecte.

În ceea ce privește proiectul Hydrogen Valley, un răspuns din partea Comisiei Europene, care va finanța direct acest tip de proiecte, este așteptat până în toamna acestui an. Cert este că, în cursul dezbaterii, a fost subliniat avantajul pe care județul Galați, prin profilul său industrial – mai ales în zona siderurgică – îl are în producerea și utilizarea hidrogenului verde, produs din surse de energie regenerabilă.

Conexe temelor abordate, în cadrul dezbaterii au fost prezentate și principalele coordonate ale propunerilor înaintate de patronatele din cadrul CNIPMMR în cadrul proiectului România Start Up Revolution.

”În cadrul acestui proiect venim cu un set de inițiative menite să ducă la relansarea mediului de afaceri, cu orientare directă spre sprijinirea înființării și funcționării start-up-urilor. Avem nevoie de un suflu nou pentru a depăși inclusiv provocările de care mediul economic a avut parte în ultimii ani, încercăm să-i atragem pe tineri, în special, în acest mediu antreprenorial, pentru că au idei, sunt dinamici și cred că au un cuvânt de spus inclusiv în mediul de afaceri”, a arătat președintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Printre obiectivele avute în vedere de programul Start Up Revolution, cu țintă de finanțare de peste două miliarde de euro, se numără simplificarea procedurilor de înființare a unei firme, posibilitatea înființării unei companii ”de exercițiu” de la vârsta de 16 ani, simplificarea unor proceduri de certificare și înregistrare a contractelor de muncă, direcționarea fondurilor pe criterii echitabile etc. De exemplu, o țintă a Start Up Revolution este aceea de a acorda finanțare pentru 500 de firme la nivelul fiecărui județ.

 

Sursa Viața Liberă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *