sâmbătă, aprilie 20

Punctul de vedere al profesorilor de Geografie din județul Galați. Geografia nu trebuie să dispară

Geografia TREBUIE să ocupe un loc central în Planurile-cadru din învăţământul liceal. De ce?

Poziția deloc favorabilă a Geografiei în planurile-cadru este o problemă semnalată și îndelung dezbătută atât de specialiștii în domeniu, cât și de beneficiarii direcți ai procesului de învățământ, elevii.

Suntem supuși schimbărilor nefondate impuse prin decizii politice și participăm, de mai bine de un deceniu, la excluderea treptată a unei discipline de studiu cu rol decisiv în atingerea idealului educațional. Inițial, geografia a fost exclusă din rândul disciplinelor de examen la final de ciclu gimnazial.

 

Ulterior, geografiei îi este alocată o singură oră pe săptămână în clasele V-VII, fără posibilitatea studierii unui curriculum aprofundat ori extins, în funcție de nevoile clasei de elevi. Atitudinea ostilă față de geografie a continuat și la nivel liceal. Recent, au fost publicate noile planuri-cadru pentru învățământul liceal, fără a fi menționată sursa acestora.

Conform acestora, geografia este disciplină obligatorie, cu o oră pe săptămână, doar în ciclul liceal inferior, la toate specializările.

România, ca stat membru al Uniunii Europene, și-a asumat să implementeze în politicile educaționale acele concepte cheie dezvoltate în întregul sistem educațional european: „o Europă pregătită educațional”, „mai ecologică”, „mai conectată”, „mai tolerantă” și mai „apropiată de cetățeni”.

 

Educația și formarea profesională incluzivă și de înaltă calitate la toate nivelurile reprezintă un factor esențial în dezvoltarea unei societăți europene puternice. Cunoașterea patrimoniului cultural comun al Europei și a diversității sale, precum și o bună înțelegere a originilor Uniunii Europene și a modului său de funcționare, constituie deziderate esențiale pentru fiecare cetățean european Toate aceste deziderate, la îndeplinirea cărora disciplina Geografie are o contribuție fundamentală, nu se pot împlini prin punerea în aplicare a variantelor vehiculate.

Ne întrebăm ce a stat la baza excluderii disciplinei Geografie din învățământul liceal superior, când „apă curată și sanitație”, „energie curată”, „orașe și comunități durabile”, „acțiune în domeniul schimbărilor  climatice” sunt obiective asumate prin aderarea la Agenda ONU 2030 pentru dezvoltare durabilă?

Globalizarea, schimbările climatice, gestionarea durabilă a resurselor naturale, transportul durabil, încurajarea dezvoltării zonelor urbane și rurale sunt o parte a temelor incluse în acele domenii cheie care vor fi sprijinite prin politicile Uniunii Europene și ale ONU în perioada 2021-2030 și sunt, deopotrivă, teme dezbătute la orele de geografie, fiind incluse în programele actuale de liceu.

 

Modificarea radicală a planurilor cadru, va atrage modificarea radicală a programelor școlare.

 

Geografia beneficiază de resurse minimale de timp, câte o oră în Trunchiul comun. Chiar și cu acest număr redus de ore, Geografia a demonstrat că este o disciplină dinamică, flexibilă, modernă, care s-a adaptat evoluției societății printr-un curriculum modern și a adus României recunoaștere internațională la competițiile de profil.

Noi, profesorii de Geografie, ne dorim, la modul real, o „Românie educată”, o ancorare a tânărului adult în realitatea înconjurătoare și o creștere a gradului de adaptabilitate la modificările pieței muncii! Prin natura disciplinei noastre, Geografia, ca „știință despre Pământ, ca locuință a omului”, abordează interdisciplinar și transdisciplinar conținuturile care explică fenomenele geografice în ansamblul lor.

 

Favorizând problematizarea, dezvoltând spiritul critic și mijlocind învățarea tehnicii de argumentare, Geografia conduce la dezvoltarea capacității de alegere liberă și rațională, la formarea de convingeri în spiritul unei conștiințe cetățenești responsabile, la participarea cetățenească activă în societate, ceea ce reprezintă idealul educațional al invățământului, axat pe formarea de competențe.

Geografia are rădăcini profunde, ancorate în domeniile științifice și sociale, deoarece se transformă într- un liant al acestora și poate oferi generației actuale posibilitatea de a dobândi o privire de ansamblu asupra vieții și universului. În acest sens, cultura generală a publicului larg se datorează, în bună măsură, acestei discipline.

Geografia studiată în liceu, prin natura sa critică, dar și descriptivă, asupra lumii înconjurătoare – de la cum s-au format munții și râurile, până la cele mai complexe fenomene contemporane, cum ar fi schimbările climatice, inegalitățile sociale și economice, tensiunile geopolitice, conflictele – inspiră elevii să adreseze intrebări, să fie critici, să își dezvolte pasiuni sau să descopere unele noi.

 

Iată ce ne-a transmis o fostă elevă: „Fără o singură oră de geografie în liceu, nu aș fi participat la olimpiada națională de geografie și nu aș fi ales, foarte probabil, să studiez mai departe Geografia și Urbanismul la facultate și, foarte sigur, nu aș fi putut realiza că pasiunea mea este cercetarea urbană. O singură oră poate schimba un destin și trebuie valorificată!”

Dacă publicarea variantelor s-a făcut pentru a ne testa vigilența și reacția, vă transmitem că noi, profesorii de Geografie, nu am obosit! Nu avem cum să ne dezamăgim foștii elevi, actualii elevi, dar mai ales pe cei ce vor veni!

Colectivul profesorilor de Geografie din județul Galați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *