duminică, aprilie 28

EDUCAȚIE. Tichete în valoare de 500 de lei pentru elevi

În şedinţa de Guvern de joi, 12 octombrie 2023, a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de preşcolari şi elevi dezavantajaţi care beneficiază de sprijin educaţional pe bază de tichete sociale pe suport electronic (card) acordate din fonduri externe nerambursabile.

Astfel, 120 milioane euro se alocă din Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027, pentru copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial, continuându-se sprijinul acordat în anii trecuţi din Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 – 2020.

Aşadar, vor fi acordate tichete sociale pentru sprijin educaţional în valoare de 500 lei/copil, într-o tranşă unică, în următorii patru ani şcolari.

Conform estimărilor, 410.000 copii provenind din medii dezavantajate vor beneficia de acest sprijin în fiecare an şcolar, pentru achiziţionarea de rechizite şi articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei.

Conform actului normativ, vor putea beneficia de aceste măsuri de sprijin educaţional:

  • copiii din învăţământul de stat preşcolar care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familie defavorizate, conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;
  • elevii din ciclul primar şi gimnazial înscrişi în unităţi de învăţământ de stat, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.
    Unităţile de învăţământ informează părinţii sau părintele singur/reprezentantul legal sau reprezentanţii legali cu privire la condiţiile de eligibilitate pentru acordarea tichetelor sociale.
    Solicitările pentru acordarea tichetelor se depun la unitatea de învăţământ în termen de 45 de zile de la începerea anului şcolar curent şi în termen de 25 de zile de la începerea anilor şcolari aferenţi perioadei 2024 – 2027.

Sursă: Monitorul de Galați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *