vineri, iulie 26

Legea pensiilor speciale a fost promulgată

Deputatul Viorica Sandu anunță că Legea pensiilor speciale a fost promulgată! „Este prima Lege care trece de Curtea Constituțională și produce efecte concrete atât în privința tăierii pensiilor speciale, cât și a creșterii vârstei de pensionare a beneficiarilor acestor pensii, până la nivelul celorlalți cetățeni din sistemul contributiv”, a transmis deputatul gălățean.

Această variantă a legii nu este cea pe care și-ar fi dorit-o PSD, dar este varianta care răspunde obiecțiilor CCR și care reduce semnificativ decalajul de inechitate față de sistemul contributiv, atât în privința valorii acestor pensii, cât și în privința vârstei de pensionare. Cel mai important aspect în acest moment e că prin promulgarea legii până la 1 noiembrie, România a îndeplinit acest jalon din PNRR și va putea încasa cele aproape 3 miliarde de euro, din fondurile europene alocate țării noastre”, a scris Viorica Sandu, pe Facebook.

Potrivit sursei citate, acesta e diferența pe care o înțelege orice cetățean: 3 miliarde de euro pentru România și reducerea inechităților în varianta PSD comparativ cu NIMIC în varianta USR.

Legea pensiilor speciale, care va intra în vigoare și va produce efecte concrete, a fost lucrată împreună cu experții din Comisia Europeană, astfel încât amendamentele propuse să rezolve obiecțiile CCR și să îndeplinească jalonul din PNRR.

„Cele mai importante prevederi ale legii produc efecte de la 1 ianuarie 2024: supraimpozitarea părții necontributive; regula ca nicio pensie să nu fie mai mare decât salariul net din activitate; obligația de opta pentru o singură pensie specială în cazul celor care au mai multe beneficii de acest gen”, a explicat deputatul PSD de Galați, Viorica Sandu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *