duminică, noiembrie 3


Un nou val de ploi și o Dunăre care crește

România va fi lovită de ploi puternice și vânt intens în weekend, mai ales în sud și în Carpații Meridionali, unde se pot strânge peste 80 l/mp de apă

Nu este însă vorba despre furtuna Ashley, după cum a explicat directorul executiv al Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu pentru Digi24.ro: „Acest ciclon nu s-a format încă”.

De sâmbătă noaptea și până luni, va ploua în mare parte a țării, iar cele mai afectate zone ar fi în sud și în Carpații Meridionali și de Curbură. În aceste regiuni, ploile vor aduce cantități mari de apă, care ar putea depăși 70-80 l/mp, izolat chiar și mai mult.

„În prima parte a zilei de sâmbătă, ploile își vor face simțită prezența în regiunile vestice și nord-vestice ale țării, urmând ca, treptat, până seara, să cuprindă o mare parte din jumătatea de vest a țării. Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică, în cursul zilei de duminică și în noaptea de duminică înspre luni, va ploua în mare parte a țării, regiunile cele mai afectate, conform materialelor de care dispunem la această oră, urmând să fie cele din partea de sud a teritoriului, precum și în Carpații Meridionalii și de Curbură”, a explicat directoarea executivă ANM.

„Ashley” nu s-a format încă

Ploile vor fi însoțite de instabilitate atmosferică, adică precipitații torențiale și vânt puternic, mai ales în estul și sudul țării, o consecință a faptului că vin după o perioadă cu temperaturi foarte ridicate.

„Numele Ashley este într-adevăr inclus pe o listă de viitoare furtuni severe, întocmită de serviciile meteorologice din vestul Europei, însă acest ciclon nu s-a format încă”, a clarificat directorul executiv al ANM.

Ploile vor afecta și viitura de pe Dunăre

Florinela Georgescu a explicat în cadrul interviului de la Digi24 că, în prezent, două furtuni sunt active deasupra Atlanticului, însă ele se îndreaptă spre nordul Europei și nu afectează direct România. Cu toate acestea, ploile și intensificările de vânt așteptate în România în weekend sunt cauzate de un front atmosferic rece asociat acestor furtuni. În plus, ploile se suprapun cu perioada în care este așteptată viitura de pe Dunăre, autoritățile avertizând că situația este îngrijorătoare.

„Extindem observarea modului în care afluenții Dunării vor afecta inclusiv debitul fluviului în România, pentru că de unde stăteam liniștiți că vom avea în jur de 8.000 de metri cubi pe secundă la Baziaș și gestionăm fără probleme, prognoza actualizată în baza acestor noi fenomene meteo indică pe sectorul românesc al Dunării debite care ar putea să ajungă și la 9.500 de metri cubi pe secundă, lucru care ne alertează”, a declarat, tot la Digi24, ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„E important ca cetățenii să fie alertați, să fie atenți la mesajele pe care le primesc, nu doar pe telefon, pentru că de multe ori nu au acces la telefon, sau un mesaj primit la 1 noaptea, așa cum s-a întâmplat la Galați, s-ar putea să nu mai folosească prea mult. E important ca aceștia să fie atenți la ce spune primăria, la ceea ce spun comitetele locale pentru situații de urgență. Sunt convins că se vor activa toate comitetele județene, și pe măsură ce ne apropiem de ziua de duminică, vom ști exact unde trebuie să mobilizăm resursele”, a mai spus ministrul Fechet.

 

Sursa Viața Liberă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *