sâmbătă, mai 4

Codul rutier s-a schimbat! Șoferii nu mai pot reduce suspendarea permisului de la 90 de zile, la 30 zile

Atenție, șoferi! Modificări majore ale Codului Rutier (OUG 195/2002 R) sunt în vigoare, conform OG 1/2022. Printre acestea, se numără noi reguli de reducere, la cerere, a perioadei de suspendare a permisului de conducere. Șoferii cu permisul auto suspendat beneficiază, mai nou, de reducerea perioadei de suspendare cu NUMAI o treime, nu la 30 de zile, așa cum stabileau regulile până acum.

 

Concret, șoferii cărora le-a fost suspendat permisul pentru 90 zile nu mai pot obține, după susținerea testării ”13 din 15”, reducerea suspendării la 30 zile. Noua reducere este la doar 60 zile, cu condiția să susțină testarea în primele 20 zile de la luarea măsurii suspendării.

 

NU pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului auto cei care au cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, regulă care exista și înainte în legislație.

 

NU vor putea cere reducerea perioadei nici cei care au permisul auto suspendat pentru condusul sub influența alcoolului, pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe drumul respectiv, pentru neoprirea la trecerea șinelor de tren sau pentru întoarcerea ori mersul pe contrasens pe autostradă.

 

NU se poate cere reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere în cazul în care perioada a fost majorată sau suspendarea a fost aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare.

 

Mare atenție! Conform noilor reglementări, perioadele de suspendare dispuse de Poliție se execută distinct, fără a se suprapune. Dacă până acum, polițiștii rutieri sau cu atribuții de poliție rutieră puteau suspenda un permis de conducere pentru 90 zile, indiferent câte contravenții ar fi comis conducătorul auto, de acum, perioadele de suspendare se adună, astfel că se poate ajunge la zeci și chiar sute de zile de suspendare. Dacă printre contravențiile constatate, ale căror sancțiuni complementare se cumulează, se numără și unele pentru care NU se aplică măsura reducerii la cerere a perioadei de suspendare (ex: depășirea vitezei legale cu peste 70 km/h, consum alcool, nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, etc), atunci conducătorul auto NU poate solicita sub nicio formă reducerea suspendării.

 

IMPORTANT! În cazul mai multor contravenții, șoferii care nu susțin testarea obligatorie în termen de 20 zile primesc un spor de suspendare a permisului de încă 30 zile. Conducătorii auto cărora le-a fost suspendat permisul pentru 30 zile și care promovează testarea obligatorie pot cere reducerea suspendării la 20 zile.

Sursa Pro Lider FM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *