luni, aprilie 29

A noastră nu e cea mai scumpă! EXCLUSIV: Prețul apei la Galați, ca în toată țara

Vă prezentăm în exclusivitate realitatea în privința tarifelor la apă și canalizare din județul Galați, după ce în spațiul public s-au vehiculat în ultima perioadă multe informații care-i pot induce pe gălățeni în eroare.

 

Cam același tarif în regiunea noastră

Datele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) arată negru pe alb care sunt, de fapt, tarifele la apă și canalizare în orașele din țară. Practic, din acest punct de vedere, județul Galați se situează abia pe locul 5, cu precizarea că cel mai mare tarif pentru apă potabilă este în județul Brăila (9,66 LEI/MC). Totodată, județul Galați se află pe locul 8 la prețul total al apei furnizate și canalizării inclusiv TVA.

Datele ANRSC vizează 47 companii care oferă servicii de apă și canalizare. Cu alte cuvinte, prețul apei din județul nostru nu este nici pe departe cel mai mare din România, așa cum s-ar putea crede și se urlă de către amatorii liberali.

Motive care influențează prețul apei

  1. Distanţa faţă de sursa de apă: Unele oraşe au sursa de apă foarte aproape – chiar în oraş – altele o aduc de la distanţă, ceea ce duce la costuri crescute de energie (ex.: distanţa dintre Iaşi şi sursa Timişeşti este de 103 km).
  2. Aria de operare: Reţelele întinse de distribuţie a apei au costuri mai mari de întreţinere (reţeaua de alimentare operată de APAVITAL S.A. se întinde în tot judeţul Iaşi şi are o lungime de 3459,04 km).
  3. Volumul de apă consumat: Consumul, respectiv vânzarea unor volume mai mari, permite practicarea unor tarife mai mici, prin amortizarea unor cheltuieli fixe.
  4. Tehnologiile de tratare: Normele europene impun standarde de calitate ce necesită tehnologii moderne, dar costisitoare pentru tratarea apei (incluzând laboratoare performante).
  5. Strategia tarifară care prevede ajustarea prețurilor și tarifelor atât în termeni reali (3% apă, respectiv 5% canalizare), cât și cu inflația.

Ne dorim un mediu curat și sănătos?

„Să nu uităm că, grație investițiilor realizate în ultimii ani, municipiul Galați este unul dintre puținele orașe racordate aproape integral la sistemul de apă și canalizare, așa cum am anunțat. Deși unii mai pot invoca faptul că orașul este înconjurat de ape și are un preț mare, nu este nici pe departe un argument. Și asta pentru că aici intră în calcul foarte multe aspecte care țin de normativele în domeniu. Nicăieri distanța față de cursurile de apă nu este un criteriu în stabilirea prețului apei de la robinet. Practic, calculele sunt realizate conform reglementărilor naționale și europene, pentru siguranța calității apei, la care se adaugă obligativitatea protejării mediului prin epurarea apelor uzate. Și, aspect important, ne dorim un mediul curat și sănătos de care să se bucure și generațiile viitoare”, comentează Compartimentul de presă al Primăriei municipiului Galați.

Slalomul printre dezinformări, sport extrem

Prin urmare, informațiile vehiculate în spațiul public privind așa-zisul preț mare al apei de la Galați, comparativ cu alte orașe, nu au acoperire în realitate. E drept că nu putem face abstracție că anul pe care-l traversăm, unul eminamente electoral, vine la pachet cu o rețetă aparte a dezinformării și minciunii. Prin urmare, este de datoria presei de a prezenta informații obiective, iar slalomul printre diverse mesaje părtinitoare poate fi sport extrem într-un asemenea context. Vom reveni în edițiile următoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *